Om oss

“Vi bruger kjoler til knærne,” skrev Oscar Lund i et brev hjem til moren på Røros. Han følte seg ikke helt bekvem i kilt, men som soldat i den kanadiske 16. bataljon – The Canadian-Scottish – hadde han ikke noe valg. Oscar Lund døde få måneder etter at han kom til fronten i 1915, 22 år gammel.

Første verdenskrig er det moderne Europas urkatastrofe. Verdenskrigen etterlot seg 16 millioner døde, over 20 millioner sårede, fire falne keiserriker og nye landegrenser over store deler av Europa og Midtøsten.

Dette er den ukjente historien om nordmenns møte med første verdenskrig. For selv om Norge som stat forholdt seg nøytral, deltok mellom 14 000 og 16 000 norske menn og kvinner i denne krigen: Som soldater, offiserer, sykepleiere, leger, fremmedlegionærer, journalister og diplomater.

De ukjente krigerne forteller for første gang historien om de mer enn ti tusen norske menn og kvinner som deltok i første verdenskrig. Vi får være med til skyttergravene på vestfronten og til feltsykehusene i Frankrike. Boken skildrer hvordan det var å være i kamp, virkningene av kjemisk krigføring og livet som norsk soldat i en fremmed krig. Sist, men ikke minst, omhandler den hvordan veteranene taklet livet etter krigen.

Boken er basert på et omfattende kildemateriale som er hentet fra både norske og internasjonale dokumentsamlinger, brev, aviser og memoarer. Gjennom disse kildene gir boken en unik innsikt i en del av norsk historie som til nå har vært lite belyst.

«Vi reiste så fulle av håp – i dag har vi fortsatt dette håpet, men våre illusjoner er borte. Krigen er grusom og nådeløs når den berører deg personlig.» Hilda Samsing, sykepleier i den australske hæren.

De ukjente krigerne – nordmenn i første verdenskrig er den andre boka til forfattersamarbeidet mellom historikerne Nik. Brandal, Eirik Brazier og Ola Teige.  Boka er basert på et omfattende kildemateriale hentet fra norske og internasjonale arkiver, brev, aviser og memoarlitteratur. Gjennom disse kildene gir boken en unik innsikt i en del av norsk historie som til nå har vært lite belyst – og viser at første verdenskrig også var en norsk tragedie

Ta gjerne kontakt:

 

5543951_2681787 5543950_2681786 5543949_2681785

   Ola                               Eirik                            Nik

Kontakt oss: deukjentekrigerne@gmail.com

2 kommentarer om “Om oss

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s